Perspectiefverklaring, de marktstandaard voor hypotheek voor flexwerkers.

Flexwerker hypotheekIn Nederland hebben steeds meer mensen een flexibel contract. Uitzendkrachten c.q. flexwerkers komen door hun flexibele arbeidsovereenkomst vaak niet in aanmerking voor een hypotheek. Middels de Perspectiefverklaring is het voor deze doelgroep nu mogelijk om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Stichting Perspectiefverklaring (SPV)
Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), heeft zich samen met de banken actief ingezet voor de totstandkoming van de Stichting Perspectiefverklaring. Deze is opgericht op 21 juni 2017. Het doel van de stichting is het waarborgen van de kwaliteit van de verstrekte Perspectiefverklaringen. Vertegenwoordigers in deze stichting zijn hypotheekverstrekkers, uitzendbureaus, consumentenorganisaties en het Waarborgfonds Eigen Woningen.

Perspectiefverklaring
Een Perspectiefverklaring is gebaseerd op een (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. De aanvrager wordt beoordeeld op zijn kansen op de arbeidsmarkt, zijn inzetbaarheid, werkervaring, referenties, beoordelingen, cv, mogelijke tweede inkomen, schulden, etc.; er wordt gekeken in welke mate een flexkracht in de toekomst inkomen kan genereren en zijn hypotheekverplichtingen na kan komen.
Een perspectiefverklaring is 6 maanden geldig.

Voorwaarden voor een Perspectiefverklaring:

  • voor de werkgever c.q.  het uitzendbureau: gecertificeerd zijn door de Stichting Perspectiefverklaring.
  • voor de werknemer: minimaal 1 jaar in dienst bij hetzelfde uitzendbureau.

NB. Indien 3 jaar in dienst bij hetzelfde uitzendbureau is geen Perspectiefverklaring nodig maar een werkgeversverklaring.

NHG Hypotheek voor een flexwerker
Recent kondigde het Waarborgfonds Eigen Woningen aan dat het voor uitzendkrachten c.q. flexwerkers mogelijk is om op basis van een Perspectiefverklaring een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen. Een aantal criteria zijn: minimaal 1 jaar werkzaam te zijn bij hetzelfde uitzendbureau, een arbeidsmarktscan en het oordeel van het uitzendbureau.  Met een Perspectiefverklaring komt men als uitzendkracht al na één jaar in aanmerking voor een NHG, gebaseerd op het huidig inkomen.

Kijk voor meer informatie op: www.nhg.nl/flexwerker